Cu toate ca in ultimii ani de zile s-au realizat progrese foarte mari in ceea ce priveste diminuarea coruptiei din mediul de afaceri, aceasta problema inca exista, afectand buna desfasurare a diverselor activitati. Din nefericire, aceasta exista atat in mediul de afaceri cat si in cadrul sistemului public. Avand in vedere ca sistemul public trebuie sa lucreze pentru bine cetatenilor este logic ca trebuie facut tot ceea ce este posibil pentru a starpi coruptia. Implementarea unui certificat ISO care ofera solutiile pentru rezolvarea acestei probleme este pasul care trebuie urmat atat de catre sistemul public si mediul de afaceri.

ISO 37001 este instrumentul prin care coruptia poate fi starpita

Implementarea unui sistem de management anti – mita este procesul care trebuie sa fie parcurs de catre institutiile din sistemul public dar si de catre firmele care activeaza in cadrul mediului de afaceri. Efectele negative ale coruptiei sunt cunoscute asa ca nu mai are sens sa le mentionez in cadrul acestui articol. Insa, are sens sa mentionez care este solutia la care trebuie sa se apeleze pentru ca, coruptia sa dispara. Asa cum am mentionat deja, este vorba despre obtinerea unui certificat ISO care ofera instrumentele necesare pentru ca, coruptia sa fie eradicata. Acesta, prin instrumentele pe care le ofera combate intr-un mod eficient coruptia. Printre cele mai importante avantaje oferite de catre obtinerea unui astfel de certificat se afla urmatoarele:

  • Stabileste cu exactitate care sunt persoanele care sunt responsabile cu combaterea coruptiei. Specialistii care lucreaza in cadrul firmelor care activeaza in domeniul certificarii au ajuns la concluzia ca lipsa unor persoane care au rolul de a face tot ceea ce este posibil pentru combaterea mitei reprezinta unul dintre cele mai importante motive care conduce la aparitia mitei. Asadar, faptul ca implementarea acestui standard prevede cine este responsabil pentru combaterea mitei si ii ofera acestei persoane autoritatea si instrumentele necesare pentru a putea realiza o astfel de activitate este cel mai important avantaj oferit.
  • Imbunatatirea productivitatii dar si reducerea cheltuielilor care pot aparea ca urmare a situatiilor juridice generate de catre prezenta mitei sunt alte doua beneficii oferite de catre obtinerea unui astfel de certificat.
  • Versatilitatea oferita. Acest sistem de management poate fi implementat in orice domeniu de activitate fie ca este vorba despre un domeniu de activitate din cadrul sistemului public sau din cadrul mediului de afaceri.
  • Imbunatatirea nivelului de apreciere de care se bucura firma sau institutia care detine un astfel de certficat. In momentul in care un client doreste sa achizitioneze servicii sau produse de la o anumita firma analizeaza care este ce-a mai buna solutie. Daca respectiva firma detine certificatul ISO 9001sau alte tipuri de certificate care demonstreaza ca este firma care satisface nevoile avute este unul dintre criteriile analizate de catre persoanele care doresc sa devina clientii unei anumite firme.
  • Nu in ultimul rand, obtinerea unui avantaj in fata concurentei este un alt beneficiu oferit de catre detinerea unui astfel de certificat.

Pentru ca un astfel de certificat sa poata fi obtinut in niste conditii cat mai eficiente este necesara identificarea unei firme care presteaza acest serviciu intr-un mod profesionist. Analizarea nivelului de apreciere de care se bucura firma, varietatea de tipuri de certificate care pot fi obtinute dar si competentele demonstrate de catre personalul care lucreaza in cadrul firmei sunt cele mai importante aspecte care trebuie sa fie analizate pentru a putea identifica ce-a mai buna solutie. Acesta este primul pas care trebuie sa fie facut pentru a putea avea o firma sau institutie care utilizeaza un sistem anti – mita extrem de performant. Apoi, asimilarea informatiilor oferite de catre specialistii care se ocupa de certificare si implementarea acestor informatii este un alt pas care trebuie sa fie realizat in obtinerea unui sistem de management anti – mita foarte performant.

By