In timp ce cauzele accidentelor rutiere sunt multiple, alcoolul se afla in fruntea listei. In Romania, legea interzice soferilor sa conduca atunci cand nivelul de alcool din sange este mai mare de 0,5 g / l sau 0,2 g.

Pentru ce se foloseste un etilotest?

Aparatul etilotest sau etilotestul este un dispozitiv pentru verificarea nivelului de alcool prezent in aerul expirat. Datorita acestei cantitati, exprimata in mg / l, putem estima cantitatea de alcool din sange. Limita permisa pentru alcoolul din sange este de 0,5 g / l, care este echivalentul a 0,25 mg / l de aer expirat. Soferul (masina sau motocicleta) care se indoieste de starea sa poate efectua un etilotest. Este un act responsabil care asigura siguranta utilizatorilor drumului. Poti gasi cel mai bun etilotest pe comenzi.ro.

Cand trebuie sa-l folosesti?

Dupa cateva bauturi in drum spre casa, dintr-o noapte de betie, o nunta sau orice altceva, s-ar putea sa fii o problema. S-ar putea sa fiti opriti pe drum si sa fiti supusi unui test de verificare a nivelului de alcool din sange.

Cum se foloseste un etilotest?

Pentru a obtine un rezultat fiabil al alcoolemiei, verificati data expirarii (care se gaseste de obicei pe partea din spate a ambalajului), precum si certificarea etilotestului (standard NF). Puteti consulta lista producatorilor de etilotesteri certificati pe site-ul Laboratorului National de Metrologie si Testare (LNE).

Utilizarea unui etilotest chimic tip balon, se face dupa cum urmeaza:

  • Pasul 1: se pregateste eprubeta

Scoateti aparatul etilotest din ambalajul sau, apoi scoateti eprubeta situata in partea de sus a balonului. Pentru a strapunge capacele de etansare, apasati puternic pe capete sau rupeti capetele din plastic (in functie de model). Uneori veti gasi cristale albe care au fost folosite pentru conservarea produsului. Goliti-le.

  • Pasul 2: sufla in fiola

Respirati adanc si apoi expirati simultan in balon, astfel incat sa fie bine umflat. Aerul va fi retinut de o duza de supapa situata in orificiul balonului.

  • Pasul 3: faceti testul

Varfurile eprubetei sunt de culori diferite. Cand asezati unul dintre aceste sfaturi peste gaura balonului, asigurati-va ca, culoarea sa este aceeasi cu gaura. De obicei, este albastru, uneori transparent, in functie de modelul etilotestului chimic. Apoi vine momentul de a dezumfla balonul aplicand o presiune lenta si constanta pe balon, folosind mainile.

  • Pasul 4: observati rezultatul

Acordati atentie culorii cristalelor prezente in tub. La inceput sunt galbene si daca raman galbene dupa 2 minute, testul vostru de alcoolemie este considerat negativ. Asa ca poti urca la volan. Pe de alta parte, daca culoarea devine verde si depaseste inelul central al tubului, testul este pozitiv. Nu puteti conduce in starea asta.

Daca ati ales un etilotest electronic, urmati acesti pasi:

  • Porniti aparatul etilotest de la butonul de pornire
  • Lasa-l sa se incalzeasca. Timpul de incalzire merge de la cateva secunde la cateva minute, in functie de model
  • Dispozitivul va spune cand puteti incepe sa suflati
  • Expirati in piesa bucala timp de aproximativ 10 secunde, dintr-o data
  • Rezultatul va fi afisat pe ecranul digital si este exprimat in mg / l Alegeti un etilotest electronic pentru a va verifica nivelul de alcool din sange

Diferenta dintre un aparat etilotest si un etilotest

In timp ce aparatul etilotest este utilizat de persoane fizice, etilotestul este instrumentul legal de testare a alcoolului folosit de oficialii de aplicare a legii in timpul unei opriri de circulatie. Este singurul dispozitiv care poate cuantifica cu exactitate nivelul de alcool din sange.

By