Unii sunt pasionați de gătit, unii preferă să își servească cafeaua acasă, iar pentru alții bucătăria este locul unde se adună toți prietenii. Cert este că bucătăria trebuie să țină pasul cu stilul nostru de viață, cu pasiunile și obiceiurile noastre. Pentru asta, o bucătărie trebuie să fie proiectată atât funcțional, dar și estetic. Poate că preferați o bucătărie ideală pentru sesiuni prelungite de gătit sau poate că preferați mai degrabă o bucătărie care se semene mai mult cu o cafenea. Iată că le puteți obține pe amândouă cu un pic de atenție la detalii și cu trucurile din rândurile următoare:

Obțineți o imagine de ansamblu

Dacă tocmai v-ați achiziționat o nouă locuință sau doriți să vă renovați bucătăria, atunci primul pas presupune să evaluați condițiile existente, cum ar fi ușile, ferestrele și liniile de electricitate, care influențează modul în care va fi proiectată bucătăria. De asemenea, puteți evalua modul în care bucătăria se leagă de camerele adiacente. Dacă vă renovați bucătăria, atunci știți deja ce anume nu funcționează, așa că noua amenajare va aborda eventualele deficiențe. În ceea ce privește mobila de bucătărie, gândiți-vă ce model funcționează mai bine pentru propriile cerințe, de la forma clasică de U până la forma mai restrânsă de L. După ce ați stabilit aceste criterii, este timpul să vă alegeți principalele electrocasnice, deoarece dimensiunile lor vor afecta dimensiunile mobilierului și configurarea generală a bucătăriei. Electrocasnicele sunt cele mai mari piese și este bine să le achiziționați înainte de a vă comanda mobilierul de bucătărie pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.

Cum vă folosiți bucătăria?

La amenajarea bucătăriei ideale, cel mai important este să țineți cont de stilul personal de viață. Prin urmare, gândiți-vă cum anume vă folosiți bucătăria. Care este rutina personală de dimineață? Cât de des gătiți și ce tipuri de preparate abordați? Unele persoane nu folosesc plita la fel de mult, însă au nevoie de unul sau două cuptoare și de un cuptor cu microunde. Alții au nevoie de o suprafață mai mare de lucru pentru a-și pregăti sucurile naturale, cafeaua sau pentru a găti pâine, tarte și alte dulciuri. Foarte multe alte persoane se orientează către un frigider/frigidere prevăzut cu mai multe compartimente pentru o organizare atentă a produselor alimentare. Stilul personal de viață dictează alegerea echipamentelor electrocasnice, iar în funcție de acestea, veți putea proiecta bucătăria perfectă.

Grupați echipamentele

Încă din anul 1940, bucătăria era proiectată sub forma unui triunghi, asta însemnând că aragazul, chiuveta și frigiderul formau fiecare un punct al triunghiului și trebuiau amplasate la o anumită distanță unul față de celălalt pentru cât mai multă eficiență. În prezent, în loc să vă organizați bucătăria sub forma unui triunghi strict, puteți grupa activitățile conexe. De exemplu, chiuveta, suprafața de gătit și aragazul ar putea fi grupate împreună, singura condiție fiind aceea ca blatul de lucru să aibă cel puțin 1 metru. Suprafața de lucru ar trebui folosită doar pentru pregătirea meselor, cum ar fi curățarea alimentelor, tăierea și amestecarea ingredientelor. De asemenea, ar trebui să aveți acces ușor la gunoi, iar suprafața de lucru nu ar trebui să se suprapună cu zona unde adunați vasele murdare. Frigiderul ar putea fi amplasat lângă cămară pentru a vă depozita la un loc alimentele. Chiuveta și cuptorul pot fi amplasate în vecinătate, însă frigiderul se va instala la o distanță mai mare, deoarece este un echipament mai voluminos, v-ar putea incomoda în zona unde pregătiți masa și ar trebui ferit de căldura care provine de la aragaz sau de la cuptor. În plus, dacă frigiderul este amplasat la distanță de zona de gătit, ceilalți membri ai familiei și-ar putea lua o gustare din frigider fără să vă deranjeze atunci când pregătiți masa.

By