Filosofia este disciplina autonomă a culturii, având ca obiect cunoașterea formelor și proceselor gândirii. Aceasta este o modalitate de investigare, formată dintr-un ansamblu de noțiuni și idei, care tinde să cunoască și să înțeleagă sensul existenței sub aspectele sale cele mai generale.
Studierea filozofiei în clasa 12 este esențială deoarece dezvoltă gândirea critică, ne ajută să ne descoperim și să ne redescoperim în lungul ocean de incertitudini, dar și să putem afla răspunsurile la o serie de întrebări care ne macină și sunt de ordin primordial. Manualul de filosofie pentru clasa a 12 a de la editura Didactică și Pedagogică ajută la crearea unui sistem de valori viitorului student și cuprinde o serie de lecții atent sistematizate pentru ca înțelegerea aspectelor fundamentale să se facă mult mai ușor.
Un manual de filosofie clasa 12 ajută nu doar la conturarea unei noi perspective asupra vieții, dar și la întelegerea unor adevăruri mai puțin cunoscute și imaginate, astfel că procesul învățării este unul complex, amplu, în urma căruia oamenii se pot cunoaște cu adevărat pe sine.
Filosofia este fundamentul gândirii critice. Deși societatea este astăzi foarte diferită față de momentul în care cifrele fondatoare ale filozofiei occidentale își puneau amprenta, întrebările cu care ne confruntăm sunt la fel de provocatoare. Scriitorul Alexander Leivesley explică în Huffington Post: „Filosofia nu este învechită. Filosofia aduce întrebările importante pe masă și lucrează spre un răspuns. Ne încurajează să ne gândim critic la lume”.
Ne sprijinim foarte mult pe știință astăzi. Și cu un motiv întemeiat. Mulțumită avansărilor în știință și tehnologie, trăim într-un mod foarte diferit de modul în care am face fără ele. Importanța științei nu anuleză însă valoarea filosofiei. Bloggerul David Calhoun adaugă: „La baza sa, filozofia este o încercare de a descoperi ce este adevărat și demn și ce înseamnă să trăiești o viață semnificativă și demnă. Aceasta este ceva în afara limitelor științei, deoarece știința ne poate spune cum stau lucrurile empiric, dar nu poate prescrie cum ar trebui să trăim atunci. […] Pe scurt: știința ne ajută să trăim mai mult, în timp ce filozofia ne ajută să trăim mai bine”.
Filosofia are un sens deosebit în lumea afacerilor. La prima vedere, o știință „incertă” precum filosofia nu poate părea deosebit de relevantă pentru afaceri. Profesorul de filozofie al Școlii de Finanțe și Management Christine Tiefensee explică faptul că oricine dorește să reușească într-o poziție provocatoare și de conducere în afaceri, administrație publică, politică sau societatea mai largă are nevoie de un set crucial de abilități. Ea adaugă: „Va trebui să vedeți rapid prin probleme complexe, să puneți laolaltă argumente convingătoare pentru sau împotriva unor propuneri date, filtrați relevante din informațiile irelevante, verificați coerența și soliditatea documentelor politice, decideți care sunt problemele cruciale și identificați problemele care sunt înțelegeri încă greșite. Aceste abilități de analiză riguroasă, argumente solide și examinare critică sunt pâinea și untul filozofiei: niciun subiect nu ne antrenează capacitatea de a gândi consecvent și sistematic mai bine decât filozofia”.
În timp ce Platon și Aristotel sunt adesea credulați pentru modelarea viitoarelor civilizații, iar influența lor este încă resimțită și astăzi, Publishers Weekly insistă: „Anticii filosofi greci Platon și Aristotel pot părea ca bărbații albi morți, dar de fapt sunt foarte vii. Cu douăzeci și patru de secole în urmă, au pus bazele culturii occidentale, iar ideile lor încă dictează caracteristici esențiale ale lumii noastre chiar acum, de la ceea ce mâncăm până la ceea ce vedem pe internet”.
Dincolo de multiplele concepte folosite de-a lungul istoriei pentru a o explica, dincolo de multitudinea de finalităţi care i-au fost atribuite, Filosofia este marea artă, marea ştiinţă, o atitudine în faţa vieţii. O atitudine ce implică o ştiinţă, căci, dacă cineva îşi pune întrebări, doreşte să şi răspundă la ele.