După ce înțelegeți cum funcționează lubrifierea cu grăsime a rulmentului, va devini evident de ce ungerea excesivă sau supraungerea provoacă traume multiple atât lagărelor, cât și grăsimii în sine.
Trebuie să vă amintiți că tot ce ne dorim de la lubrifiantul nostru este să oferim o mică separare în zona de război. Nimic mai mult și nimic mai puțin.
În caz că nu ați mai întâlnit termenul „zonă de război”, acesta este folosit pentru a descrie partea rulmentului în care are loc uzura.
Să eliminăm deci trei mituri despre ungerea rulmenților:
Mitul nr. 1 – dacă puțină grăsime face bine, atunci mai multă grăsime face și mai bine.
FALS! Cei mai mulți producători de rulmenți, ca SKF, FAG, NTN, sau rulmenți KOYO, recomandă ca umplerea cavității carcasei lagărului să se facă la capacitatea de doar 30%. Raioanele de lubrifianți care folosesc o abordare bazată pe perioade de timp pentru relubrifiere își lasă bunurile într-o stare de supraungere.
Mitul nr. 2 – mai multă grăsime asigură o răcire mai bună a rulmentului
FALS! Nu grăsimea asigură răcirea, ci spațiile cu aer. Umplerea fiecărui spațiu gol cu grăsime va opri capacitatea lagărului de a răspândi căldura generată chiar și la niveluri normale de frecare.
Mitul nr. 3 – dacă există un niplu de ungere pe carcasa rulmentului, acesta trebuie uns
FALS! Unele motoare au instalate lagăre sigilate pe viață. Asta înseamnă că acestea nu trebuie unse niciodată. NICIODATĂ. Și totuși sunt persoane care consideră că trebuie să instaleze și un niplu de ungere. Trebuie să știți ce se află în motorul dvs., deoarece grăsimea este ca pasta de dinți: odată ce o aplicați, n-o mai puteți băga înapoi în tub.
Avem suficiente practici greșite. Avem nevoie de o strategie de ungere, dar mai mult, avem nevoie de o întreagă cultură a ungerii. O cultură greșită a ungerii compromite o strategie bună. E nevoie de un singur element rău, adesea bine intenționat, ca să strice un întreg ansamblu.
Nu pistolul de gresat strică rulmentul, ci omul o face, cu mâna lui.