Indiferent daca folosesti curele de transmisie marca GATES sau orice alt tip de curele de transmisie, este ideal sa le intretii corespunzator. De aceea, in acest articol iti explicam cum se intretin curelele si ce ar trebui sa faci in sensul acesta.
Nimeni nu isi poate permite perioade de nefunctionare sau pericole de siguranta care vin cu o intretinere inadecvata a curelelor de transmisie.
Din fericire, atunci cand vine vorba de transmisii prin curea, timpul de nefunctionare poate fi adesea prevenit si exista pasi simpli pe care ii puteti urma pentru a imbunatati siguranta la locul de munca. Pe langa selectia si depozitarea corespunzatoare a curelelor, un plan de intretinere preventiva (PM) include inspectia, intretinerea si inlocuirea corespunzatoare. Integrarea unui plan PM in intretinerea de rutina face ca timpul de nefunctionare sa scada si in plus, nu trebuie sa faceti personala asta pentru ca puteti apela la Lecoimpex.
Inspectia transmisiei prin curea A
Uzura si durata de viata a curelei depind de o varietate de factori, inclusiv de designul original al transmisiei, sarcinile reale fata de sarcinile de proiectare, alinierea scripetelor sau pinionului, tensiunea de instalare, practicile de intretinere si conditiile de mediu.
Acestea fiind spuse, veti dori sa luati in considerare urmatoarele atunci cand determinati cat de des sa inspectati o unitate:
- Natura critica a echipamentului
- Ciclul de functionare
- Accesibilitatea echipamentelor
- Viteza de operare
- Factori de mediu
- Temperaturi extreme in mediu
Adesea, cel mai important factor este primul din acea lista. O unitate HVAC mica, utilizata rar, non-critica necesita mai putina atentie decat o curea care alimenteaza un proces integral pe o linie de productie. Daca cureaua s-ar defecta si ar opri linia de asamblare, ar putea costa instalatia o suma semnificativa in timp de nefunctionare.
O recomandare generala este sa faceti o inspectie vizuala si sonora rapida la fiecare 1-2 saptamani pentru unitatile critice si o data pe luna pentru unitatile normale.
Inspectiile ar trebui sa faca parte dintr-un plan mai mare de intretinere preventiva (PM). Astfel de planuri includ inlocuirea scripetilor uzati, curatarea aparatoarelor, verificarea suporturilor si componentelor slabe si asigurarea alinierii. Chiar daca transmisiile cu curea nu necesita lubrifierea constanta a transmisiilor cu lant sau nu implica probleme mecanice ale transmisiilor cu angrenaje, performanta optima a transmisiei prin curea depinde de intretinerea adecvata.
Dupa cum sa mentionat, inspectiile vizuale si sonore ar trebui programate la fiecare 1-2 saptamani pentru unitatile critice si lunar pentru unitatile normale. Aceste inspectii bazate pe observatii pot face parte din rundele obisnuite de intretinere:
Asigurati un mediu de lucru sigur. Purtati ochelari de protectie si purtati manusi cand inspectati utilajele. Nu purtati haine largi sau voluminoase, cum ar fi o jacheta mare sau o cravata.
Transmisiile cu curele trebuie sa functioneze lin si silentios. Ascultati vibratiile sau zgomotele neobisnuite in timp ce unitatea functioneaza.
Verificati etanseitatea corecta a suporturilor motorului, precum si a fantelor sau sinelor de preluare. Acestea trebuie sa fie curate si usor lubrifiate.
Verificati vizual protectia pentru o acumulare de murdarie sau material, care poate creste temperatura. Temperaturile crescute pot reduce durata de viata a curelei.
Urmariti daca uleiul sau grasimea picura din aparatoare. Acesta este un semn al rulmentilor supra-lubrifiati.
Efectuati o inspectie completa la fiecare 3-6 luni. Opriti intotdeauna alimentarea unitatii si afisati un semn de avertizare „Pentru intretinere”. Testati pentru a va asigura ca circuitul corect a fost oprit.
Asezati toate componentele masinii intr-o pozitie sigura si neutra. Asigurati-va ca componentele in miscare sunt blocate sau sunt intr-o pozitie sigura si ca ventilatoarele nu pot sa se roteasca liber.
Verificati cureaua pentru uzura sau deteriorare. Urmariti crapaturile, petele, taieturile sau modelele de uzura neobisnuite si verificati cureaua pentru caldura excesiva.