Cunosc foarte multi parinti care se laudau cu ‘imunitatea’ copiilor lor, inainte ca acestia sa inceapa scoala sau gradinita; considerau ca daca cel mic nu a racit nicodata serios pana atunci, are o imunitate exemplara si este foarte rezistent. Cu toate acestea, de indata ce puiul incepe gradinita sau scoala, parintii sunt surprinsi sa constate ca se lupta cu raceli la 3-4 saptamani, cu tuse, cu nas infundat si cu toata ‘paleta’ de simptome asociate colectivitatii. Ce s-a intamplat cu imunitatea copiilor lor?
Adevarul este ca o mare parte din imunitate se formeaza in primii ani de colectivitate; este momentul in care cel mic este expus la zeci de feluri de virusuri si bacterii si momentul in care adevarata imunitate incepe sa se formeze, astfel ca, dupa 2-3 ani de colectivitate, cel mic va fi intr-adevar mult mai puternic si rezistent.
Chiar daca puiul tau nu a mai fost in colectivitate (cresa, gradinita, etc) pana acum, nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare. Exista cateva metode care il vor face pe cel mic mult mai rezistent si racelile din primul an vor dura mai putin si vor fi mai putin intense.
1. Hraniti-l pe cel mic cu cat mai multe fructe si legume. Stiu ca ati auzit acest lucru de o mie de ori, insa, da!, functioneaza! Legumele si fructele proaspete vor intari rezistenta naturala a organismului atata timp cat cel mic primeste o varietate de alimente in fiecare zi.
 Minirobot de gatit cu aburi Nuvita
2. Alaptatul este si el foarte important in primele luni de viata ale copilului. In special daca cel mic va frecventa cresa de la primele luni de viata, este esential sa il alaptati cat mai mult. Nu este vorba numai despre colostru, ci despre alaptatul exclusiv in primele 4-5 luni de viata.
 Perna alaptare Jane
3. Petreceti timp in aer liber, indiferent de vreme. Sunt foarte multi parinti care prefera sa tina copiii in casa daca afara este putin racoare sau ploua. Daca insa vrei sa cresti un copil sanatos, acesta trebuie sa petreaca timp in aer liber cat de des posibil. Organizati excursii, mergeti la mare si la munte si profitati de orice moment pentru o partida de joaca afara.
 Patura confort pentru orice anotimp
4. Renuntati la fumat. Fumatul pasiv este de multe ori responsabil pentru sensibilitatea copilului dvs la raceli si la probleme ale sistemului respirator. Daca va este imposibil, incercati totusi sa nu fumati in casa sau in prezenta celui mic.
5. Consultati medicul pediatru si la recomdarea acestuia puteti incepe o cura cu vitamina C si cu omega 3. Multivitaminele date copiilor fara a lua in considerare sfatul medicului nu isi au rostul, insa un plan personalizat de crestere a imunitatii, in special in cazul copiilor mai sensibili, poate fi benefic.
6. Nu il imbracati prea gros pe cel mic! Este valabil inca din primele luni de viata. In cazul bebelusilor si nou-nascutilor, adaugati un singur articol de imbracaminte fata de ce purtati dvs. In cazul copiilor mai mari, nu are sens sa ii infofoliti, mai ales daca se vor juca afara. Nu le puneti fular la gurita si nu ii fortati sa pastreze pe ei toate hainele chiar daca ei va spun ca le este cald. Copiii nu racesc pentru ca au stat in curent sau pentru ca i-a batut vantul!
Pelerina ploaie Dino
7. Asigurati-va ca cel mic doarme suficient de mult. Un copil care doarme si se odihneste bine, este un copil sanatos. Aerisiti camera celui mic inainte de culcare si oferiti-i conditiile perfecte pentru un somn linistit in fiecare noapte.
Cos bebe
8. Pastrati totul curat…dar nu extrem de curat. Daca il obisnuiti pe cel mic cu un mediu aproape steril inca din primele zile, acesta cu siguranta se va imbolnavi de indata ce va iesi din zona ‘protejata’. Nu trebuie sa dezinfectati chiar tot; lasati-l sa experimenteze, sa guste, sa atinga lucruri si nu va stresati ca se va imbolnavi doar pentru ca mancat biscuitul cazut pe covor.
9.Nu dati antibiotice de la primul semn de febra, tuse sau stranut. Oferindu-i copilului antibiotice fara un motiv serios (analize), nu faceti decat sa ii distrugeti imunitatea pe termen lung. Nu toate racelile necesita antibiotic, veti vedea ca, de cele mai multe ori, acestea vor trece in 3-4 zile.
10. Nu va panicati daca cel mic se joaca cu un copil care stranuta sau caruia ii curge putin nasul. Veti vedea ca de indata ce va incepe gradinita, cel mic va parea racit aproape mereu. Fie va tusi, fie va stranuta, fie il va durea gatul, fie va avea nasucul infundat. Este o perioada normala si in afara in cazurilor grave in care copilul trebuie izolat, dupa ce boala a fost tratata, cel mic poate reveni in colectivitate chiar daca simptomele nu au disparut 100%.
Inarmati-va cu foarte multa rabdare si veti vedea ca racelile vor fi din ce in ce mai rare si rezistenta puiului va creste treptat. Este o perioada fireaca prin care trec majoritatea copiilor si in general in jur de 6 ani, cei mai multi au deja imunitatea formata si vor lua din ce in ce mai putine raceli. Despre bolile copilariei, vom vorbi data viitoare.

By