Printarea 3D este una dintre cele mai inovatoare evolutii in productie si inginerie din ultimii ani. A contribuit la reducerea costurilor, la cresterea eficientei si la imbunatatirea designurilor existente in multe industrii diferite, inclusiv in domeniul aerospatial, auto si chiar in domeniul medical.

Compania chineza WinSun a imprimat 3D o cladire intreaga si, in curand, este posibil sa vedem si mai multe fapte incredibile din aceasta tehnologie.

Nasterea imprimarii 3D

Imprimarea 3D a fost conceptualizata initial in Japonia in anii 1980, datorita lui Hideo Kodama, un inginer care a creat tehnologia de a imprima straturi de material rezultand un produs 3D, dar caruia i s-a refuzat un brevet.

In Franta, compania franceza General Electric a creat si o metoda similara pentru a crea obiecte 3D, dar compania nu a vazut o utilizare a tehnologiei si a abandonat proiectul.

Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1980, un inginer american pe nume Charles Hull a creat un prototip pentru un proces numit stereolitografie (SLA). Designul sau a luat materiale pe baza de acril si le-a transformat din lichide in solide folosind lumina ultravioleta. El a brevetat imprimanta SLA si acum este adesea numit parintele imprimarii 3D. In acest moment, o imprimanta 3D pentru incepatori , costa in jur de 1500 de lei.

Evolutia imprimarii 3D in anii 1990

Acum ca exista fundamentul imprimarii 3D, alti ingineri si companii au inceput sa inoveze si sa extinda tehnologia.

Noile procese, cum ar fi micro-turnarea, au permis ca imprimarea 3D sa fie utilizata pentru metale, nu doar pentru materiale plastice, deschizand noi domenii de productie, extinzand utilizarea tehnologiei in noi industrii.

Cu toate acestea, costul imprimarii 3D a fost inca scump, limitand tehnologia la proiectarea si crearea de produse cu volum redus. Ca atare, a fost o potrivire naturala pentru prototipare si a fost utilizat pe scara larga in  industria aerospatiala .

Imprimare la costuri reduse

Cel mai mare impedipemnt pentru printarea 3D care a devenit mainstream a fost costul. In Anglia, un profesor pe nume Adrian Bower a proiectat si creat o imprimanta 3D low-cost, numita Darwin. Aproape o cincime dintre componentele sale ar putea fi printate 3D, iar imprimanta a costat mai putin de 750 de dolari. In scurt timp, au fost peste tot in lume.

Au incetat sa mai fie doar o optiune pentru afaceri, pasionatii si amatorii obtinand imprimante 3D acasa, permitandu-le sa proiecteze si sa creeze cu usurinta.

Companiile puteau folosi tehnologia pentru a genera noi piese de schimb mai rapid decat le-au comandat, ceea ce inseamna ca lipsa de stoc nu mai era o problema.

Pana in 2014,  industria imprimarii 3D a generat venituri de peste un miliard de dolari  si a continuat sa creasca de atunci.

Printarea 3D si COVID-19

Cand pandemia a lovit prima data, imprimarea 3D a jucat un rol cheie in lupta impotriva virusului. Componentele ventilatorului, supapele respiratorii si chiar echipamentele de protectie au fost create prin imprimarea 3D, permitand spitalelor sa-si creeze proviziile in loc sa se bazeze pe un lant de aprovizionare deficitar.

Industria de printare 3D a crescut incredibil de rapid in ultimele doua decenii si va continua sa joace un rol important in modul in care fabricam produse la scara.

Potrivit unor estimari,  piata globala de imprimare 3D este de asteptat sa depaseasca 40 de miliarde de dolari pana in 2024 . Acest lucru se datoreaza in parte usurintei cu care putem crea acum componente complexe, dar si pentru lucrurile incredibile pe care acum le putem imprima 3D, care ar fi fost chiar imposibil de imaginat in trecut: de exemplu, acum putem imprima organe umane viabile.

Cu tinerii ingineri care invata tehnologia la inceputul carierei lor, probabil ca vom vedea si mai multe inovatii in imprimarea 3D in viitor.

Articol realizar de catre advertorial top, click aici pentru mai multe detalii.

By