In acest articol vom discuta despre inmatricularea unei masini si despre dedesubturile acestei proceduri. Veti vedea cum se poate inmatricula un autovehicul fara a intampina multe impedimente. Cu toate ca este un proces destul de complex, trebuie sa stim dinainte la ce ne putem astepta. Indiferent de numarul institutiilor si tipurile de acte ce trebuie prezentate la fiecare entitate in parte, va trebui sa cunoasteti cateva elemente ce va va ajuta in acest procedeu. Veti vedea in acest articol sfaturi utile, ce va vor ajuta sa ocoliti cozile si sa faceti ca serviciul de inmatriculare auto sa se desfasoare fara batai de cap.

Inmatricularea unei masini depinde de tipul de autovehicul cumparat. Inainte de a incepe aceasta procedura, va trebui sa stiti care este rubrica de inmatriculare in care va incadrati. Astfel, avem 3 tipuri de inmatriculari: transcrieri auto, inmatricularea masinilor din Uniunea Europeana si inmatricularile auto din afara Uniunii. Pentru fiecare rubrica de inmatriculari, se va aplica un set diferit de reguli, cu un set diferit de pasi.

Cum va trebui inmatriculat un autovehicul fara probleme?

Inainte de a explica o parte din etapele si actele fiecarui tip de inmatriculare auto, va trebui sa aflati in care dintre situatiile enumerate va incadrati. Cel mai important element in acest proces, este locul din care ati cumparat autovehiculul.

Etape, sfaturi si acte pentru transcrierile auto

Transcrierile auto se realizeaza intre proprietarii din Romania. Aceasta procedura va insemna schimbarea detinatorului, pastrand totodata datele de inmatriculare din cartea auto. In cazul transcrierii auto sau inmatricularii unui autovehicul second hand, se va elibera un nou certificat de inmatriculare. Cartea auto va ramane intacta, pastrand vechile specificatii tehnice ale autovehiculului.

Ce va trebui realizat in cadrul procesului de transcriere auto?

O transcriere auto va depinde doua tipuri de institutii: Serviciul de Taxe si Impozite si Directia de Inmatriculari. Cele mai importante elemente din acest proces, vor fi actele ce vor fi trebui depuse in cadrul acestor entitati.

Taxe si Impozite: Procedura de declarare a unui autovehicul transcris

Inscrierea unui autoturism se va realiza prin urmatoarele documente: actele de reprezentare, contractele de vanzare cumparare auto ( sau facturile de achizitie ) si cartea auto. Pe baza acestor acte, autovehiculul va putea fi inscris pe numele urmatoarei persoane.

Procedura de transcriere auto, va insemna doar schimbarea proprietarului, nu si a specificatiilor autovehiculului. Cu toate acestea, procesul se va finaliza la Directia de Inmatriculari si Permise.

Dosarul de inmatriculare auto pentru procedura de transcriere

Acesta este cel mai simplu si mai putin stufos din toate procedurile de inmatriculare auto. Va trebui ca pentru fiecare tip de inmatriculare, sa existe o asigurare valabila realizata pe seria de sasiu. De asemenea, aceasta va trebui sa fie aplicata pe numele noului proprietar. Mai mult de atat, este esential sa existe un ITP valabil.

Trebuie sa ne imaginam urmatoarea situatie: La inmatricularea unui autovehicul, va trebui ca toate actele sa fie valabile. Mai mult de atat, toate aceste documente vor trebui sa ateste faptul ca masina poate sa fie apta pentru a fi pusa pe drumurile din Romania.

Impreuna cu documentele primite de la Directia de Taxe, actele auto si documentele de reprezentare, veti putea inmatricula autovehiculul din proprietate.

Etape, sfaturi si documente pentru inmatricularile din Uniunea Europeana

Pentru ca am inteles cum se inmatriculeaza un autovehicul second hand cumparat din Romania, vom trece mai departe. La masinile cumparate din Uniunea Europeana, se va aplica un set nou de reguli. Institutiile ce vor participa pentru aceasta procedura vor fi: Registrul auto Roman, ANAF-ul, DGITL-ul si DRPCIV.

Daca in cazul unei transcrieri auto, prima institutie era DGITL-ul, pentru inmatricularea unei masini din Uniunea Europeana, se va mai adauga si alti pasi. Prima institutie pentru acest tip de inmatriculare este Registrul Auto Roman.

Obtinerea cartii auto, a ITP-ului si a Certificatului de Autenticitate pentru masinile cumparate din UE

Cartea auto, la fel ca si restul documentelor de inmatriculare vor fi eliberate, daca procedura de efectuare RAR va fi respectata pas cu pas. Aici vor trebui prezentate actele de inmatriculare din tara de provenienta. De asemenea, proprietarul va trebui sa aduca un document ce atesta dovada de proprietate. RAR-ul se va face doar pe baza autoturismului ce urmeaza a fi inmatriculat.

Ce va trebui realizat in plus pentru acest tip de inmatriculare?

La o simpla transcriere, singurele institutii unde trebuia sa ne prezentam erau DGITL si DRPCIV. In cazul acestui tip de inmatriculare se vor adauga: ANAF-ul si RAR-ul. Cu toate acestea, pentru a ajunge cu acest tip de autovehicul la ANAF sau DGITL, va trebui sa realizam traduceri pentru cateva documente.

Cele doua institutii vor trebui sa inregistreze noul proprietar. Pentru a se realiza inregistrarea autoturismului la cele doua entitati, se va realiza traduceri dupa documentele de inmatriculare straine si actele de dobandire. Traducerile vor trebui efectuate de catre un traducator autorizat de Ministerul de Justitie.

Pentru aceste masini, prezenta la DGITL si ANAF se va realiza dupa efectuarea RAR-ului

In cazul acestor autoturisme, nu se va putea realiza nici reprezentarea la DGITL, cat si nici cea de la ANAF, daca nu sunt eliberate documentele de la Registrul Auto Roman. Asadar, primul document ce va trebui obtinut in aceasta situatie este cartea auto de la Registrul Auto Roman.

Pasii si documentele pentru inmatricularile din afara Uniunii Europene

Pentru acest tip de inmatriculare auto, se vor urma un set definit de pasi. La inmatricularea unei masini din Uniune, era necesara prezenta la ANAF. Pentru acest tip de inmatriculare, institutia ANAF va fi inlocuita de Serviciul Vamal. Aici se va plati taxa vamala si TVA-ul.

Ce se va obtine din cadrul Serviciului Vamal si pentru ce vor fi utile aceste documente?

Din cadrul acestei entitati se va obtine declaratia vamala. Acest act se va emite doar dupa ce au fost achitate toate taxele precizate mai sus. Declaratia vamala va fi folosita atat in cadrul Directiei de Taxe si Impozite, cat si la Directia de Inmatriculari si Permise.

Acest document va fi eliberat doar dupa ce a fost obtinuta cartea auto de la Registrul Auto Roman. Fara efectuarea RAR-ului, nu se poate obtine Declaratia de la Serviciul Vamal.

Acesta a fost articolul nostru. Am dorit prin aceste informatii sa ocolim 90% din problemele ce apar la o inmatriculare auto. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final si va dorim drum intins!

By