Cei mici au nevoie de jocuri, de jucarii si de …joaca! O arata cercetarile, specialistii in pediatrie, educatie, istoria si o descoperim si noi, in fiecare zi, ca si parinti.

 

●       Jocul este esențial pentru dezvoltarea prichindeilor nostri.

●       Acesta este modul în care copiii mici învață, dezvoltă abilități și încredere și își construiesc relații.

●       Este important ca cei mici să își exploreze propriile interese și împrejurimi în timp ce se joacă.

●       Ideile de joacă pentru copii mici includ să faci mizerie, să ieși afară, să te joci, să creezi, să desenezi, să cânți, sa reciti poezii și să citești.

 

Chiar si dupa ce trec de etapa de bebelusi, joaca ramane la fel de esențiala pentru dezvoltarea copiilor. Jocul vă ajută copilul:

  • Sa învete în multe moduri diferite
  • Sa construiasca relații, mai ales cu tine, ca parinte
  • Sa isi dezvolte stima de sine si incredere
  • Sa se simta iubit, fericit și în siguranță
  • Sa dezvolte abilități sociale, limbaj și comunicare
  • Sa dezvolte abilități fizice.

 

De ce este jocul atât de important pentru dezvoltarea copiilor? Jocul oferă copiilor diferite experiențe senzoriale, fizice și cognitive. Experiențele construiesc conexiuni în creier, ceea ce îi ajută pe copii să se dezvolte fizic, cognitiv, social și emoțional. De aceea jocul este asemanat cu niste „focuri de artificii” care au loc în creier.

 

Primul sfat? Evitati timpul petrecut in fata dispozitivelor electronice. Sub doi ani, chiar deloc! Apoi, acesta trebuie bine echilibrat cu alte activitati. Exceptie fac desigur apelurile telefonice video, cu membri ai familiei, de exemplu.

 

Al doilea sfat? Petreceti timp intr-un mod cat mai variat cu piticii vostri! Iata cateva idei:

  1. Cântați cântece și recitati poezioare de grădiniță; alegeti-le in special pe cele care implică acțiuni și atingere.
  2. Citiți cu copilul în fiecare zi: cărțile cartonate, carti interactive etc –  toate sunt distractive și pline de surprize. Lasă-l pe copilul tău să aleagă cărțile preferate de citit. Puteti si sa ii puneți întrebări precum „Ce se întâmplă în continuare?”
  3. Încurajati desenul și mâzgălitul: copilul tău se va bucura de mâzgălit cu creioane, creioane, vopsele sau cretă. Vă puteți aștepta ca el să-și pună orice pixuri ori creioane în gură, așa că este o idee bună să alegeți creioane și vopsele sigure, netoxice.
  4. Încercați “jocul dezordonat”: de exemplu, joaca cu apă, nisip sau noroi îi permite copilului   să exploreze noi texturi și senzații. Lăsați copilul să golească și să umple recipientele, să se toarne și să scoată. Amintiți-vă că supravegherea constantă este singura modalitate de a vă menține copilul în siguranță în jurul apei.
  5. Ieșiți afară cu copilul: jocul în aer liber, precum olăritul în grădină sau parc, oferă posibilități de joc nesfârșite. De asemenea, oferă copilului șansa de a fi activ urcând, alergând, oscilând, sărind sau rulând.
  6. Creați un spațiu de joacă captivant și adăugați câteva elemente de recuzită simple, cum ar fi eșarfe vechi, genți de mână sau haine. Acest lucru poate oferi celor mici idei  pentru a inventa povești sau a juca roluri.

 

Pentru a-ti improspata colectia de jocuri si jucarii, vezi ofertele lunii in magazinul online  KIZO.ro! Ai doar de castigat, zi de zi.

 

By